Nimic nou

Nu stiu cat mai rezist, sunt cu creierul varza. Bine, asta nu-i o noutate, sunt de mult timp asa, dar in ultima luna treaba s-a agravat rau. In fiecare dimineata sunt trezit prematur de “picamare”, “fierestraie” electrice si alte unelte producatoare de multi decibeli. Nici n-are sens sa-mi mai pun alarma sa sune, am un vecin care se ocupa de asta, a angajat o echipa intreaga special pentru mine, singura problema e ca a programat muncitorii sa dea alarma “un pic” prea devreme. Insa nu-i o noutate, doar am zis in postul trecut ca romanii nu renunta la renovari. Si de ce-ar renunta? Poate pentru ca se anunta vremuri grele. Cica au fost revizuite prognozele de crestere economica, nu mai creste economia anul asta cu 1.5%, creste “decat” cu 0.8%. Say what? Adica stai un pic, CRESTE economia cu 0.8%? Creste? Da, e posibil, dar doar cu 0.8% si trebuia sa creasca cu 1.5%. Aha, inteleg, nu e bine. E grav, ne ia dracu iar. O singura nelamurire am: daca trebuia sa creasca cu 500% si crestea doar cu 480% era tot rau? Probabil ca da…

100%. Asta nu-i o prognoza de crestere, e altceva. E gradul de ocupare de pe litoral. Adica e “full” cum ar spune romanu’. Logic, degeaba e criza, teoremele mele se aplica. Iar una dintre ele spune clar ca romanul nu renunta la concediu orice s-ar intampla. Am enuntat teorema in postul anterior, acum gradul de ocupare de pe litoral a demonstrat-o. 6%. Sau 7%? Ceva pe acolo. Cu atat a crescut euro anul asta, cel mai mult doar intr-o luna. Si normal ca au sarit specialistii, economistii, prompteristele. Toata lumea urla: o sa ajunga euro 5 lei, ba nu 6 lei, ba nu – 10 lei. Acum e sub 4.5 si scade in continuare. In urma cu o saptamana toti specialistii erau de acord ca euro va creste non stop pana in toamna, singura necunoascuta era “cu cat” va creste. OK, ma fac si eu economist si vomit din astea. Nu conteaza ca o sa scada euro, doar chestiile astea sunt impredictibile, nu? Dar atunci de ce sunt un “specialist”? Pot spune orice si e ok. Fain job, mi-am ales foarte prost jobul. Economist e PERFECT, acolo poti zice orice si nu conteaza ca ai zis bine sau nu.

Si restul “lucrurilor” sunt neschimbate. Magazinele sunt pline ochi, ba chiar de la prima ora, azi dimineata am fost intr-un hypermarket aflat in drum spre lucru. Se deschide la ora 8, dar la 7:55 cand am ajuns eu deja era coada la intrare. Prima data am zis ca si aia merg la serviciu si-si iau si ei ca si mine un iaurt sau ceva. Aiurea. Conserve, bomboane, baxuri cu bere si suc, rosii, banane si multe altele zaceau intr-un cos al unui tanar foarte descurcaret, nu-mi dau seama cum a reusit sa le puna pe toate inauntru in cateva minute. Dar sunt sigur ca nu le-a luat pt a le consuma in dimineata aia la serviciu.

Pe strada e frumos. Trotuarul e liber, insa soseaua e sufocata. Deh, oamenii trebuie sa se deplaseze, nu? Si daca ai o masina cumparata in 2008 cand nu era criza pai de ce sa n-o folosesti? Ca e scumpa benzina? Eh, acum atata isi permite romanul. La film am stat la coada cam jumatate de ora. La o coada din 3… In sala mai erau locuri libere. 2, chiar in primul rand. Dar s-au ocupat si alea dupa 5 minute de la inceperea filmului. Concluzia e evidenta: absolut nimic nou, traim in continuare intr-o criza fara precedent si sansele sa iesim din aceasta criza sunt nule. Mi se pare normal, daca am iesi din criza ar fi grav, deja resursele planetei sunt pe terminate, cel putin asa am auzit. Deci daca acum in plina criza oamenii consuma atat va dati seama cat ar consuma daca am iesi din criza? Eu incerc sa-mi imaginez si ma ia cu frisoane. E buna criza asta, mai limiteaza apetitul de nestavilit al omului modern.

Leave a comment