Cine-i de vina?

E clar ca in rromanica treaba nu merge chiar “ca pe roate”. Si, din ce-mi amintesc eu, n-a mers niciodata. De ce? Cine-i de vina ca la noi  e “naspa”? De ce germanii sau elvetienii sau suedezii traiesc mult mai bine ca si noi? Probabil ca intrebarea asta macina multi romani, cel mai interesant e ca majoritatea au gasit si raspunsul.

Daca intrebi cativa romani de ce merge tara prost sunt sanse foarte mari sa primesti raspunsul: din cauza politicienilor! Bine, bine, dar ei sunt totusi putini, da, ei sunt la putere si iau decizii pentru noi, dar daca doar ei sunt vinovati si noi suntem niste oameni inteligenti, harnici si onesti, pai noi i-am pus la putere, noi ii dam jos instant, doar suntem vreo 20 de milioane versus cateva sute? Sau mii, zeci de mii, oricum raportul ne e clar favorabil.

Asa e, sunt vinovati si cei care i-au votat, toti care au votat cu puterea sunt vinovati. Ah, sa nu-i uitam si pe cei care n-au votat. Niste lichele, animale lipsite de simtul civic, niste marlani care n-au binevoit sa se prezinte la vot! N-au facut minimul efort de a merge sa puna o stampila. Da! Sunt vinovati si ei!

Esti in trafic si e aglomerat, cine-i de vina? Ceilalti soferi, evident! Ce naiba cauta toti cu masina? Sa mearga cu bicicleta, cu tramvaiul, pe jos, nu conteaza, doar sa nu circule cu masina.

Ai luat un credit si rata creste din cauza dobanzilor mai mari sau a cursului valutar? Aici e clar, nici nu se pune problema, fireste ca banca e vinovata, nu?

Si in sport e la fel, daca pierzi e de vina terenul sau arbitrul, niciodata sportivul sau echipa care a pierdut. Glumesc, poate fi vinovat antrenorul. Sau, uneori, publicul.

Bineinteles ca totul incepe de cand esti tanar, esti elev si iei note mici, de vina e profesorul!

Te casatoresti si mariajul derapeaza? Oare cine vinovat? Partenerul/partenera, evident.

Nu te casatoresti si esti singur, dar ai vrea totusi sa ai un sot/sotie? Din pacate cei din sexul opus sunt vinovati, tu esti perfect/perfecta, dar ei/ele nu vad asta si te evita.

Esti intr-un oras mare si e aglomerat, mai ales la ore de varf? Cine poate fi de vina? Taranii care s-au imbulzit acolo, sa stea naibii la ei in sat!

Esti intr-un sat aproape pustiu si e greu? Nu sunt locuri de munca, nu sunt magazine, nu e practic aproape nimic? Vinovati sunt tinerii care au plecat, si-au parasit parintii si bunicii!

Esti in Romania si e greu, ca doar asa am inceput, nu? Cine poate fi de vina? Toti romanii, mai putin tu. Asa ca te decizi sa mergi in alta tara, acolo se traieste bine, dar tie tot ti-e greu. Din cauza cetatenilor din tara respectiva, te considera intrus, iti fac viata grea, tu esti om bun si harnic, dar ei isi bat joc de tine, ei sunt vinovati!

Si gata, am lamurit misterul, noi, romanii, suntem niste oameni de nota 10, din pacate din cauza strainilor traim rau.

The end… adica sfarsit.

Leave a comment